logo

Canva – Skapa bildmaterial till sociala medier och webb

canva

Canva – Skapa bildmaterial till sociala medier och webb

Det grafiska onlineverktyget Canva erbjuder ett enkelt, standardiserat och användarvänligt format där du kan skapa din egen design. När jag ser ordet gratis eller free så kollar jag givetvis alltid upp det en extra gång, för det är sällan helt gratis. Men med Canva kommer man faktiskt väldigt långt utan att öppna plånboken. Canva har en prismodell som bygger på att programmet i sig är helt gratis och en hel del bilder därtill, men vill man använda bilder av bättre kvalitet så får man betala 1 USD per bild man använder sig av.

 

Jag ser främst Canva som ett verktyg att använda i onlinemarknadsföring. Med det här verktyget kan nästan vem som helst skapa bilder till sin blogg och hemsida, sociala medier, omslagsbilder till Facebook, inbjudningar, gratulationskort, presentationer, affischer och mycket mer. Jag måste säga att jag är imponerad av detta verktyg, dessutom är det roligt att arbeta i.

 

canva design

 

Gränsnittet är enkelt och lätt att förstå och det finns ett stort bibliotek med ikoner, ramar, foton och illustrationer.
Canva har också en mycket bra, omfattande och lättläst dokumentation, vilket naturligtvis höjer mitt betyg.

 

Bildbibliotek

canva bildbibliotekDet finns mycket att utforska när det gäller bildbiblioteket, det är tur att det finns ett bra möjlighet att söka.
Foton, ikoner, diagram, illustrationer är bara några av de element som finns att använda.
Har du egna bilder så går det att importera in dessa och använda tillsammans med andra bilder.

 

Många av bilderna i Canva är gratis, men väldigt många kostar också pengar om du vill använda dessa i din design. Vilka bilder som  kostar syns tydligt i listan över tillgängliga bilder så det är lätt att undvika om man inte vill lägga en peng på sin design. Priser per bild är 1 USD. Det är inga jättesummor om tänker sig vad nyttan kommer bli med det slutliga resultatet i form av exempelvis annonser eller produktblad  som i slutändan genererar nya kunder.

 

Det går också att lägga på enkla filter eller ställa in färg, ljus, mättnad, kontraster m.m som du själv vill.

 

Mallar

Utbudet av mallar i Canva är imponerande. Vill man inte börja helt från början finns det ett stort utbud av mallar som hjälper dig med inspiration. Personligen tycker jag att mallarna är navet i Canva, det är mallarna som gör att det går snabbt att få upp en layout / design.

 

Använd mallar i Canva

 

Canva har också ett plug-in till WordPress som gör att man kan använda Canva direkt från WordPress.
Ladda ner Canva WordPress plug-in.

 

  • Webbplats: Canva
  • Plattform: Webbläsare eller App
  • Pris: Gratis alt. 1 USD per bild


appstore

Ladda ner från Google Play